torstai 5. maaliskuuta 2015

Vinkkejä keppihevosten tekemiseen!

Ajattelin kertoa pari omaa niksiäni keppihevosten teosta, sillä haluan auttaa muita, jotka tuskailevat keppihevosten teon kanssa. En ymmärrä joidenkin tarvetta salailla omaa tekotyyliään, koska loppuenlopuksi kaikilla on se oma tyyli, vaikka saisikin joltain toiselta ideoita vaikkapa kaavojen toteuttamiseen. Ja näin ollen, jos jollekkin jäi mieltä kaivamaan joku asia, niin minulta SAA kysyä neuvoa taikka ohjeita keppihevosen tekoon!

Kaavojen suunnittelu
Mieti ensin rotu, jota haluat lähtä toteuttamaan. Jos haluat tehdä vaikkapa shetlanninponin, etsi jostain vaikkapa googlesta kuva jossa näkyy selvästi rodun pään ja kaulan rakenne. Tarkastele kuvaa ja huomioi pään koko, malli (kuinka kovera/kupera), turvan koko, ja kaulan paksuus ja pituus. Tee näiden tietojen pohjalta kaava, mieluiten kannattaa tehdä kartongille tai paksulle paperille, jolloin kaava säilyy pidempään ja se on helpompi jäljittää kankaalle. Muista myös kirjoittaa kaavaan rotu myöhempää käyttöä varten!

Kavojen piirtäminen kankaalle
Hevosen olemmat puolet kannattaa piirtää erikseen kankaalle. Näin saat molemmista puolista saman kokoiset ja hevosesta suuremmalla todennäköisyydellä suoran. Jos teet hevosen jostain karvakankaasta, muista myös katsoa, että mihin suuntaan karva "asettuu". Kannattaa mallata kaava kankaalle siten, että karva kulkee ns. alaviistoon turpaa kohti, jolloin hevosta on myöhemmin miellyttävä harjata. Keskikappaletta leikatessa on myös hyvä katsoa, että karva menee keskikappaleen myötäisesti, eikä sen poikki. Keskikappale on hyvä olla noin 5cm leveä, ettei hevosesta tule muumia :)

Hevosen ompeleminen
Aloita hevosen ompeleminen suusta. Itse teen hevosille erillisen suupalan, jolloin suu sulkeutuu siistimmin eikä siihen jää ikäänkuin "pyöreitä" reunoja. Katso ennen ompelun aloittamista, että keskikappaleen pää on leikattu suoraan ja että kankaan oletettu karva kulkee suuhun päin. Neulaa keskikappale sivukappaleeseen ja muista olla venyttämättä kumpaakaan kangasta. Näin ollen vaikka sivukappaleet olisivatkin hieman eri kokoa, turvasta tulee suora ja jos keskikappale tulee epätasaisesti, niin se jää kiinnityskohtaan piiloon.


Korvien kiinnitys
Itse kiinnitän korvat siten, että mallaan korvalle sopivan paikan ja leikkaan sivukappaleeseen loven. työnnän korvan loveen ja asettelen sen sopivan kokoiseksi ja sopivaan kulmaan. Sitten vain ompelen korvan kiinni. Langan päättelen tuplasolmulla ja vedän neulan hevosen läpi, kiristän lankaa hieman ja leikkaan. Näin lanka jää hevosen sisälle, eikä jää törröttämään korvan sisältä. Tällä tavalla korvan kiinnityskohdasta tulee siisti.
Korvan sisälle leikkaan paksusta ja jämäkästä huovasta palan. Näin korva pysyy jämäkästi pystyssä, mutta on kuitenkin joustava.

Silmät sieraimet ja merkit
kannattaa neulata kiinni ennen ompelua, jotta tulevat oikeaan paikkaan, eivätkä ole erilaiset eri puolilla. Valopilkut teen silmiin peittävällä maalikangastussilla. Tummennokset teen normaaleilla kangastusseilla.

Toivottavasti tästä postauksesta oli jollekkin apua!

7 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä :) nyt viimein tiädän millä korvasta saa jämäkä kun kukaan ei sitä viitsi kertoa :( (Älä välitä siitä millä nimellä kommentti tulee)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkeistä :) nyt viimein tiädän millä korvasta saa jämäkä kun kukaan ei sitä viitsi kertoa :( (Älä välitä siitä millä nimellä kommentti tulee)

  VastaaPoista
 3. Mistä ja miten löydät kaikki ostamasi kankaat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vaan kangaskaupoista ja netistä löytää jos osaa etsiä oikeilla hakusanoilla :)

   Poista
 4. Totah.. Mistä tietää että kaava toimii? xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kokeilemalla :) tekemällä oppii ja pikkuhiljaa rupeaa itse huomaamaan, että minkälainen hevonen kaavasta tulee.

   Poista